Foodtrend: DNA gebruiken om af te vallen

Obesitas komt steeds meer en meer voor. 48% van de Vlamingen heeft overgewicht, 13% is zwaarlijvig. We worden dan ook om de oren geslagen met verschillende soorten diëten, de magazines staan vol met gezonde recepten en sporten is nog nooit zo hip geweest.

Het is dan ook niet makkelijk om een keuze te maken als je gewicht wil verliezen. Ga je voor het Paleo-dieet? Of misschien kies je er voor om aan te sluiten bij Weight Watchers! Het aanbod is enorm en net dat maakt het moeilijk. Want niet elke levensstijl of dieet past bij iedereen.

Afbeeldingsresultaat voor obesitas

Ik kwam een artikel tegen met een lovende titel: “SNPitty will use your DNA to create a personal nutrition weight loss plann.”. ( https://foodtechconnect.com/2017/03/07/snpitty-will-use-dna-create-personalized-nutrition-weight-loss-plan/ )Fantastisch, dacht ik zo! Op basis van je DNA kijken welke voedingsstoffen je best niet inneemt en welke juist wel, zo kan je je eetgewoontes aanpassen op een manier dat echt werkt voor jou alleen. Tot ik het artikel las…

Afbeeldingsresultaat voor SNPitty

Je DNA-profiel wordt gegenereerd aan de hand van je speeksel. Je krijgt hiervoor een kit opgestuurd die je daarna moet terugsturen. Vervolgens moet je nog een online nog een test doen om te kijken wat je relatie is met voeding en je ideaal gewicht wordt berekend. Klinkt goed, niet? Maar, ik verwachtte dat je recepten ging krijgen of misschien advies over welke producten je moet vermijden. Neen, je krijgt gepersonaliseerde maaltijdvervangers opgestuurd in de vorm van shakes en repen. Shakes en repen? Dit doet me aan iets denken… Inderdaad, Herbalife. Been there, done that. En ja, ik viel af! Spijtig genoeg zijn ze er terug bijgekomen omdat ik sna(c)kte naar iets vast. Elke ochtend en middag een milkshake, neen dank je. Zo leer je niet om evenwichtig te eten. Er zijn genoeg artikels te vinden die dit bevestigen.

In het programma is ook een online coach voorzien. Ze geven je tips om gezonder te eten tussendoor en ’s avonds. Dit kan zeker helpen natuurlijk. Toch heb ik veel bedenkingen bij dit programma. Stel, je bent uiteindelijk op je streefgewicht, wat dan? Uiteindelijk heb je niet geleerd wat een gezond ontbijt, lunch of avondmaal is. Wanneer je dan terug ongezonder gaat eten (en geloof mij, dit gebeurt langzaam en onopvallend) komen de kilo’s er terug bij. Neen, ik ben absoluut geen fan van dit project.

Maar, het is een feit dat mensen niet lang meer in de keuken willen staan. Na het werk willen we ontspannen in plaats van een uur koken en dan nog opruimen of afwassen. De vraag naar snelle, gezonde voeding wordt dan ook steeds groter. Daarom snap ik wel dat dit project kan werken. Omdat het personalized is past het perfect in de trend van authenticiteit en transparantie. Ik geloof dat dit soort van maaltijden zeker kunnen werken in de toekomst, al zie ik het liever in een andere vorm. Maar het is in elk geval beter dan de meeste snelle (vaak ongezonde) maaltijden die je kan meenemen, en ook beter dan de standaard maaltijdvervangers. Er zijn ook zeker andere bedrijven bezig met shakes en bars, niet per sé bedoeld om af te vallen, maar eerder om op een evenwichtige manier toch je voedingsstoffen binnen te krijgen. Soylent is hier een voorbeeld van. (https://www.soylent.com ).

Afbeeldingsresultaat voor soylent

Zij bieden ook maaltijdvervangers aan in verschillende vormen, maar ze focussen niet op afvallen. Bij hun gaat het echt om een on-the-go maaltijd die de nutriënten bevat die je nodig hebt om de dag door te komen. Tijdens mijn zoektocht kwam ik Habit tegen. Dit bedrijf doet eigenlijk ongeveer hetzelfde als SNPitty, maar dan met echte maaltijden. Aan de hand van je DNA en een bloedtest gaan ze je informatie en recepten in plaats van shakes. https://habit.com/

Habit Logo

Er is dus zeker een toekomst voor gepersonaliseerde voeding. We beseffen dat ieder lichaam anders is en andere noden heeft. Maar omdat snelheid ook belangrijk wordt in ons leven zijn maaltijdvervangers zeker een optie.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s